Часът на Земята

Какво е "Часът на Земята"?

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.
 
Тази година Частът на Земята е на 28 март и започва в 20:30 часа.
 
В България посвещаваме Часът на Земята 2015 на реките.
 
 
Очаквайте повече информация за събитията, материалите и предложения как да се включите на страницата ни. По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.Това е най-мащабната акции в света и започва през 2007 г. Инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.Колкото по-голям става Часът на Земята, толкова повече излизаме извън демонстрацията на тъмно.

Какво е 60+

Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно.
 
Ето и някои от големите емблематични победи, резултат от кампании на Частът на Земята:
 
  • Гората на Часът на Земята в Уганда - през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята. Там ще се засадят 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank - Uganda дари 250 000 дървета, а министърът на околната среда е дарил 1000 дървета.
  • След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, сега трябва да се направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.
  • Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност на повече от 4%.
  • През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар.
  • В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.
  • Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище.
  • В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.
  • През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени.

Източник: http://www.wwf.bg/