Еколози излизат на протест в 10 града

Търговци на дървесина с митинг пред парламента

Еколози излизат на национален протест в София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Враца, Перник, Шипка и Петрич тази вечер. Шествията се организират в защита на резервати, национални и природни паркове в страната. 

"Човечеството опазва най-забележителната природа и пейзаж чрез защитените територии. Те заемат 16% от площта на Европейския съюз и едва 5.5% от територията на България. Нашите защитени територии са източник на питейни води за половината от българското население и основно място за образование на открито и отдих", се казва в обръщение към гражданите на организаторите от "Да остане природа в България". Те напомнят, че 2015 г. е ключова за бъдещето на защитените територии у нас, защото трябва да се приемат техните планове за управление. 
 
Природозащитниците настояват за 5 стъпки: 
1. Да се запазят всички вековни гори, да се забранят всякакви сечи в националните паркове, а ползването на дървесина от другите защитени територии и защитени зони от Натура 2000 да става само след горска сертификация. 
2. Да се забрани новото строителство в защитените територии, ако не е свързано с традиционно ползване на земеделски земи и гори. Да се забрани отдаването на нови територии в националните паркове на концесия. 
3. Да не се допуска лов в националните паркове. Да се премахнат ловните огради в останалите защитени територии. 
4. Да се увеличат ресурсите за опазване на природата: да се удвои бюджетът за защитени територии и да се назначи охрана на всички резервати и паркове. 
5. Да се запазят националните паркове свободни от МПС, АТВ, моторни шейни, моторни летателни средства, освен при спасителни акции и охрана на парка“.
 
В столицата сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий в 18.30 ч., а крайната точка на шествието е Народното събрание. 
 
Износители и търговци на дървесина пък ще протестират пред парламента заради забраната за износ на обла дървесина. От сектора очакват около 2000 души от бизнеса да се съберат пред НС, за да поискат мораториумът да бъде свален. Според търговците на дървесина, ако не падне забраната, в следващите месеци се очакват бързи фалити на фирми. От бранша изчислиха, че това ще доведе до съкращаване на 8000 служители. 
 
Източник: http://dartsnews.bg/