Денят на Земята 2015

Днес, 22 Април 2015 година за двадесет и пета поредна година в България отбелязваме Световния ден на Земята. Световният  ден на Земята е основан през 1970 г. от сенатора на щата Уисконсин на САЩ - Г. Нелсън. Оттогава всяка година се чества в много страни.
Каква е историята на Деня на Земята?
Първото му честване се организира в САЩ през 1970 година. В проявите се включват повече от 20 милиона американци. Оформя се мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. 
Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.
България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. 
Важно е всеки ден да мислим какво оставя след себе си на планетата Земя.