Изхвърляне на отпадъците

Над шест милиарда души живеят на планетата Земя. Всеки човек създава отпадъци, като например опаковки от храна, направени от картон и пластмаса, алуминиеви кутийки, износени автомобилни гуми, използвана хартия, развалени коли, изкривени велосипедни джанти, стари четки за зъби, окосена трева, остатъци от храна, стари билети за кино, празни опаковки от продукти за почистване и така нататък ... Къде ще отиде всичко това?

В градовете по целия свят, боклуците се извозват до сметище. A сметището е място, където боклука се събира на едно място на земята или в дълбоки дупки изкопани в земята. Дупките са пълнят с боклуци. Това се прави, година след година, докато не се запълни цялото свободно място в сметището. Тогава започва да се изгражда ново. В някои градове вече няма място за сметища. Тогава боклукът трябва да се придвижи до сметища в други градове.

Един от най-тежките проблеми с по-старите сметища е, че там са били изхвърляни вредни химикали преди да бъдат въведени правила за начина, по който да се справяме с тях. Тези химикали се просмукват в почвата и водата и така ги замърсяват.

В някои градове, където мястото за събиране на отпадъци е намаляло, са въведени правила, които задължават хората да рециклират. Да използваме нещо отново, наричаме рециклиране.

Например, много от употребяваната пластмаса и стъкло могат да се разтопят и преоформят в нови контейнери, спортно-развлекателни съоръжения, както и много други полезни продукти. Хартията може да се почисти, напоена с вода и да се произведе нова хартия от нея. Стоманата от старите коли може да се разтопи и да се използва отново.

Има толкова много начини, по които можете да използвате нещата повторно! Всичко, което трябва да направите е да мислите!